2016 updates

Greetin' all the brethren with a holy kiss!

For the past year, I've started again to write poems in Romanian. I decided to have them all published sometime in the future as an e-book. Throughout the past summer I worked on this project.

Today I am publishing most of the new illustrations I made. I hope you like them.

Invitation to my heart Disabilophobia Worshipping The Goddess A moment of change Moon love Tenderness United through love against prejudices Collecting moments of love Fertility incantations Drink my love Complexity and love The fall of relationships Extreme feminism Faces of pain An ocean of suffering A possible ending

The following image is a painting I did during my master degree studies:

The last gathering

The e-book needs just a cover to be ready for the online release. I am also working on two new drawings. I hope to have all these finished sometime next year.

Peace be upon you, brother!

Free 3D objects

Hello!

It's really been a long time since I posted anything here, in English.

I decided to release all the 3D objects I modeled as .OBJs, with no textures. Very few objects included are in the .C4D file format as well. You may notice when you open the .OBJs that most objects are merged into a single mesh. However, I made sure the merged meshes have easy to separate polygon groups. When I thought it is appropriate, I separated the objects in different meshes.

The quality of the objects I provide is without doubt questionable. It also varies because some of them were made in my youth, others with no care for the results. I made very little improvements to the poor meshes, because I want to provide them as they were used in my works.

Download 3D objects pack (ZIP file, 171 mb)

The .ZIP archive contains the following:

 • furniture objects: tables, chairs and armchairs;
 • a spider and butterflies;
 • vases and plants: waterlilies, mimozas and gerberas;
 • various computer components: monitor, tower, speaker, microphone, webcam and others;
 • 4 reposable robot models: Medieval, Marvin, Morfocae and Umanoid;
 • a piano;
 • a complete church in late baroque style;
 • power panel, trash bin, an incomplete wagon;
 • different types of shoes;
 • cowboy hat, pocket watch;
 • book, pen, crayon;
 • toys: dolls in different poses [C4D file includes a rig], a soldier [reposable] and a car;
 • tools: screwdriver, hammer, plier;

You can also find underneath some images, in the description section, a link to the 3D objects from the scene. This way you can download individually the objects you are interested in.

You can use any object freely for personal uses only, but I would appreciate offering me credit by mentioning my name and my web site address. Thank you.

Gânduri din purgatoriu

Unde și când: Londra, octombrie - decembrie, 2015

Pe durata șederii în Londracu am decis să-mi vomit gândurile ca un stârv puturos în cuvinte sclifosite. Globii ovulari sensibili... vor ustura până la finalul acestei lecturi deșănțate. Atenție...

Începe...

Cu pași greoi, din cerul gurii cariate...

Plouă în întuneric cu stropi împuțiți de carne stată. O putoare mortuară umple întregul. Miroase pretutindeni a moarte omniscientă. Putoare... și iar putoare... Precipitații de dureri cotidiene. Se creează o odă din infern despre unica specie de pe Terra condamnată la suferință conștientizată.

Mărunt și des cad din cerul de beton asfaltat flegme de proveniență divină. Divinitățile își aduc aportul la descompunerea și putrefacția întregului. Lipsa unei selecții naturale corespunzătoare contribuie la erodarea culorilor. Acum și dihaniile, nătângii, sluțenile, handicapații și cadavrele leguminoase au șansa de a trăi și îmbâcsi pământul cu a lor existență sfâșietoare. Este o atmosferă de scârbă funebră în ciuda hoiturilor care cred că trăiesc o viață frumoasă.

Se aleargă inconștient cu bale și spume într-un freamăt neîncetat... spre moarte. Toată lumea urmează îmbătată de "darul divin" același șablon, aceleași tipare, fără sens. "Trebuie să trăiești!"... fără oprire ca un aparat cu termen de garanție vag(inal) stabilit... Cadavrele adesea doar în aparență vii, se hrănesc din bucurii efemere.. ca hienele. O vânătoare de himere diafane într-o lume mucegăită. Pentru ce? De ce? Trăim în gol... într-un cavou imens, imens cât marginile conștiinței umane. Nihilism.

Pe cei apropiați adesea îi transformăm în latrine... Ne pătăm unii pe alții cu dejecții abjecte emanate pe cale bucală, generate în creiere de animale scorojite. Prostia, ura gratuită și nevoile personale... ne animează zi de zi până la ultima suflare dielectrică.

Consumerismul în cote ridicole ne ține amorțiți până la ridicol. Fugim de "a gândi", de profunzimi. Superficialitatea ca modus vivendi. Deși... azi putem fi și consumatori de cunoaștere și pseudo-cunoaștere, la alegere. Cunoașterea și știința ca spam... Totul poate fi spam, orice... oricine. Ne spärmuim unii pe alții. Nu există discernământ concret, nici principii, nici valori clare... Am relativizat existența! ... oare și condiția umană?

Suntem homo sapiens digitalis comercialus.

Ah, de când am ajuns și la consumerism existențial? Nenumărate forme de culte, inculte, secte, insecte, religii și denominațiuni. Avem o puzderie de opțiuni. Piață de desfacere spirituală. Cerere și ofertă. Oare nu asta-i cumva printre primele forme de consumerism? Degeaba am trecut prin övulul mediu.

În oaza ispitelor și a nenumăratelor căi de pierzanie fizice, psihice și spirituale, mulți sucombă propriilor vicii sau neajunsuri. Mulți mor pe dinăuntru... Știi ce greu este de a trăi mort? Storși de vlagă, se mențin doar prin dialize existențiale, atât cât să nu moară și fizic... Alții sunt fizic aproape morți, dar în țestele și venele lor se găsește un apetit intens și imens pentru viață... stăvilit doar de propria lor materie.

Atâta suferință în jur... De îți vine să înjuri și să blestemi prima ființă conștientă din geneza omenirii și particulele primordiale ale cosmosului. Nu este suficient că o trăim și o vedem în jur... Ci am ajuns să prețuim, să imortalizăm și să consumăm suferința în forme rafinate, artistice, și chiar să ne batem joc de nenumăratele ei forme, să o tabloidizăm. Să "curgă" muzica și să "cânte" cerneala!

Ne bălăcim cu toții în oceane imense de deșertăciuni și amăgiri felurite, crezând că așa trebuie trăit... la maxim! Am conceput tot felul de religii care să ne creeze, într-un fel sau altul, impresia că fiecare avem un scop în viață. Totuși, nu ai avut vreodată impresia că "a trăi" nu este decât o muncă silnică, zilnc inutilă? Toate promit că după oricât rău sau suferință, urmează bine. Viața de dincolo de moarte nu este decât o promisiune că urmează mai multă suferință. O deșărtăciune. Unde există viață, există și suferință. Nu există viață fără ea.

Suferința care are semnificație, este iubire. Așa se crede. Chiar ș-așa.. puțini au luxul de a trăi așa ceva. Iubirea fără suferință este o himeră. Dar... oare iubirea chiar oferă semnificație vieții? Nu este forma supremă de amăgire?... Poate este la fel de perisabilă ca putoarea lăsată în urmă de orice hoit... viu sau mort. Tot ce omul a conștientizat și conceptualizat este praf în ochi... Vomitături sarbede, acre.

Mai are sens fericirea? Cine a avut curajul să inventeze acest cuvânt?

Este frig... În jur plutește un aer gri... Închid ochii și visez cu entuziasm la ultimele ore. Oare când? Moartea în agonie prelungită... doar eu și câțiva pereți.

Toți murim primind o labă peste bot... chiar la final...

Elpis în misiune

Câțiva stropi de lumină și deja te simți inundat din interior. Strop cu strop... oceanul de suferință în care plutești în derivă devine tot mai albastru. Nimic nu mai pare atât de apăsător ca înainte. Ești martorul genezei semnificației propriei tale suferințe... Pentru prima dată simți că Zeus chiar îți zâmbește... prin Elpis. Dacă stropii luminoși s-ar transforma într-o ploaie perenă, ar avea capacitatea de a obnubila în profunzime infinita suferință din viața ta... Lumina oferă semnificație suferinței, chiar dacă asta implică suferință adițională... Daca nu ai simțit și oferit lumină, nu ai trăit aievea.

Cine oare ar sta pasiv în mod conștient când oportunitatea de a trăi o parte a semnificației vieții se arată în chip providențial?

Datorită disperării lăuntric înrădăcinate, îți dorești cu orice preț să te înfrupti dintr-o lumină homerică, sperând că astfel îți asiguri o transhumanță împăcată spre răcoarea eternă. În contextul dat, hormonii inevitabil fecundează cu neuronii, născându-se așadar... himere. Instinctual alergi după ele fiindcă râvnești tot mai mult, și mai intens, și mai frecvent... să ploaie cu lumină, deoarece arde ceva în tine. Arde nevoia de afectivitate, sentimente și emoții specifice apogeului condiției umane.

În solitudinea ecoului plimbării lunare, visezi lucid cum Elpis îți stinge... lumânărea ce arde de dragul creației.

Drogul cœurmonal

Întors dintr-o lume în care Chronos nu există, unde succedarea mecanic-repetitivă a evenimentelor determină o stare copleșitoare, unde gândurile se manifestă doar în jeturi... simți iar cum timpul se prelinge lent printre sinapsele cœurmonale. Fluxul constant de gânduri îți scaldă ființa într-o baie de speranță fragilă care te fascinează în ecou ore în șir. Te simți de parcă ai parcurs pe nemeritate transcendentul. Ai senzația unei feerii neuronale unde hormoni fosforescenți dansează valsuri perverse în eterul materiei cenușii. Dorești cu ardoare să prelungești această stare de relaxare existențială... În căutarea de a te întoarce în lumea necunoscută rațiunii, constați că totul depinde de un drog de care te poți bucura numai asumându-ți riscuri exogene. Călătoria atemporală potențată de acest elixir al sufletului... pare a mistui neajunsurile lumii laice. Simți că fără acest drog ceva în cutia toracică s-ar sfâșia iremediabil. Totul depinde de indulgenta înțelegere a hemoglobinei gazdă... Cu ea tinzi neîncetat să obții simbioza providențială pentru a-ți garanta atemporalitatea... spre eternitate.

Murmuri în fundal, temeri de apus prematur... și bucurii vesperale...

Plimbare lunară

Plimbându-mă aseară pe lună am avut ocazia să văd una dintre cele mai înalte forme de eleganță. O eleganță atât de grațioasă... O construcție arhitecturală în stil predominant gotic, cu accente delicate de rotunjimi orientale ce înfrumusețează fațadele nespus de mult. Un magnum opus... constituit din diferite straturi de materiale organice îmbrăcate în Kashmirul ielelor. Totul este delicat și catifelat la atingere. La o simplă privire... te magnetizează... să atingi, să treci dincolo de simțurile tactile.

Fiecare clipă a plimbării a fost un răsfăț. Un spectacol pentru simțurile conexe globilor oculari. M-am simțit scăldat într-o căldură luminoasă ce transcede capacitățile rațiunii celei mai profunde...

Nu credeam că dincolo de rochia albastră a cerului se află o asemenea bogăție în Calea Lactee, nr. 26.

Toate frumusețile și bucuriile din trecut îmi par acum mai mult decât diafane...

E-book on disability

Hello, readers!

In August, last year, in the midsts of multiple personal issues (cancer and an amputation intervention), I decided I want to write something about the health care of EB people and about being a disabled person.

On the 1st of February 2014, I began to write about life from my perspective, as a disabled person. The result is an e-book that covers a broad spectrum of topics: health care, education, childhood, parenting, adulthood, life, death, sexuality and a lot more. My intent with this e-book is to allow people to understand better disabled people: how they might perceive different aspects of their existence, their needs and wants. Very few disabled people, in my opinion, actually write or talk about sensitive topics that are of interest to them. The e-book is written mainly from the perspective of a physically disabled person, because I am one, and it is based on my limited understanding of life and my observations and experiences. Please do not have high expectations about it. I did not intend to make an academic paper. However, I hope you will appreciate my modest contribution to the community of disabled people, along with the Propaganda images.

About life from the perspective of a physically disabled person with RDEB

Download "About life from the perspective of a physically disabled person with RDEB" (PDF file, 4,9 mb).

My new homepage: marius.sucan.ro

Hello!

Welcome to my new site. After 7 years, I have a new site that is, hopefully, easier to navigate. My main intention with this release is to facilitate the navigation of the content, by making it more discoverable. The interface features repeatable actions that require no extra mouse movements. Visitors can now skim through the images in the gallery much easier. The same applies for the images in the pages of the Making of projects. The work on this site began in June 2010. Because I was often busy and Mihai was also busy, we managed to finish it now. The site still needs some improvements. We plan to improve the site slowly, overtime.

To reduce the amount of work for Mihai, I learned CSS and HTML to make this site. I used SASS for the CSS. I also dabble in the Django template files. :)

The release of my new site marks the separation between my site and Mihai's site. This is one of the reasons why we decided to make an asynchronous release of our web sites. The focus was to finish my site first, because of the work required for gallery and blog pages. Mihai's website release will follow soon and will feature a different interface. We are also too busy to make a synchronized release.

My site has a new address: marius.sucan.ro . We are also changing our hosting provider, from Dreamhost to Webfaction.

Thanks to Dennis Schubert and Michael Auerbach for continued support in making this site and the content of it.

Content work

Most work went in preparing the content of the site release. I want the site content to be comprehensive and to show all the work I did.

 • All images were retouched. In the autumn of 2012, I decided to correct all the images for the new site. It was mostly about color corrections and fixing small glitches, but in some cases it meant heavy reediting. The posters had serious posterization and color banding issues. All work took me about a month or two.
 • Blog posts older than 2007 added. Using the Wayback Machine, I was able to recover some of the blog posts from the previous ROBO Design websites. I added about 20 blog posts from the past and together with them, some old images I did.
 • More image descriptions. I written a presentation for each painting I made during my Master's degree studies. I wrote them to explain my professors what I intended to say in the works I did at their courses. I translated in English from Romanian about 20 presentations.
 • Overhaul for the Making of pages. I spell-checked all the pages, for each Making of project. The Making of for "The wind of change" project was completely reorganized. I also added a time-lapse page for the Making of "The Piano Room" project and for "Digital Morning" as well. Now, all images are free of annoying watermarks. Previously, the images had really annoying watermarks. The renders of the objects on the introduction page of the Making of for the Digital Morning project, were re-rendered recently at a high resolution.
 • IFMA elevators project has all the renders at original size and without watermarks. Previously, the renders were downscaled and had bad-ass ugly watermarks.
 • Updated pages: CV, about, site history
 • new page: Archive. The old Winamp skins and Flash games we made, are available in this page.
 • I removed the content I no longer liked from the gallery pages. Yet, I preserved most of it in the old blog posts where it was mentioned. In this way, the blog posts are like an archive of my old stuff.
 • The Master's degree written dissertation and the Bachelor of Science written thesis are now available on the site as PDF files, in my CV. Both are written in Romanian.

New content

I added a new Making of: Carita Europeana.. This is the first "Making of" for something I painted.

I also made many new images in the Propaganda section, a book cover and a site interface.

Fight for accessibility by persuasion Disabled activists: put an end to discrimination The leap of faith jump The Global War on Discrimination: call to action A disabled person without education Talk to disabled people Remember, remember... ideas are bulletproof Fight for your rights: make yourself heard Fight for accessibility: do not be silent Disabled people shooting stairs Disabled outside, enabled inside! Accessible lover Proud to be disabled - t-shirt Free your mind - t-shirt Sexy machine - t-shirt

MS Access databases for Economics - book cover

Art IN/FROM/FOR Offenbach - site interface

Thank you for reading. I hope you enjoy the new web site and my works.

Mesaj pentru Preafericiți

În ultima vreme am ascultat muzică hip-hop și am fost inspirat de această muzică să realizez o poezie care se bazează pe acest stil muzical.

Poezia realizată de mine are la bază versurile melodiei "Mesaj pentru Europa" de Paraziții. Am încercat să mențin limbajul colorat și strident, vulgar și direct. Coincidențele cu realitatea sunt neintenționate. Din fericire, nu cunosc pe nimeni care să facă parte din categoriile amintite în poezie (sarcasm). Tot ceea ce prezint trebuie considerat ca pură ficțiune dintr-un univers paralel.

Scopul acestei poezii este să atragă atenția asupra unor posibile probleme sociale și asupra unor teme mai puțin dezbătute. NU intenționez să jignesc sau să lezez nici o ființă de pe Terra. Doresc să evidențiez că persoanele cu dizabilități au aceleași frământări ca voi.

Atenție: Nu citiți dacă sunteți ofensat de limbaj vulgar.

Mesaj pentru Preafericiți:

Nu suntem handicapați,
Nu stăm să frecăm mentă.
Facem eforturi
Să ne elevăm
Și nu ne plângem
Că suntem în condiții dificile.
Noi nu cerșim cu handicapul la vedere,
Să facem avere,
Și nici nu ne place să vă holbați la noi
Ca la extratereștrii când ieșim în lume.

Noi nu suntem leneși
Și nici lași, luptăm,
Nu facem eforturi ca să obținem de la voi ajutoare.
A voastră e vina că noi nu ne putem emancipa
Că ne discriminați de-mi sare voma.
Să îmi bag p**a de-o să găsiți
O persoană cu dizabilități făcând rău cuiva!

Noi suntem marginalizați de la naștere,
Zi de zi, arătați cu degetul și evitați
De orice nătărău sau curvă, fără discernământ!

Avem părinți eroi care se luptă pentru noi,
Muncesc în grabă toată ziua
Și un lucru e sigur:
Ni se cultivă dorința de a reuși-n viață...
... cu ajutorul lor,
Fiindcă a lor iubire sufocantă
Nu percepe că noi putem
Să ne descurcăm în junglă și fără ei.

Ne confruntăm cu legi noi
Date de boi,
Pentru integrarea persoanelor cu dizabilități.
Rampe, lifturi,
Tramvaie sau taxiuri accesibile,
Toate par povești, promisiuni deșarte.
Preafericiții nu le implementează
Ci dansează cu noi un vals amețitor,
În bătaie de joc!

Mă piș pe curvele preanefericite!
Și nu-i normal
Ca noi să fim discriminați și de voi.
P**a noastră vă caută cu lumânarea!
Și nu-i normal
Să fim privați și de acest drog.
Parcă-n ciuda noastră,
Vă vedem cum vă lingeți în gură ostentativ pe stradă.
E la modă la cei ”sănătoși” să fie toleranți,
Dar nu fac nimic să ne integreze
În societate, în sexualitate, în administrație
Sau pe piața muncii.
Vă putem trimite la dracu pe toți, fain frumos!

Dacă suntem cu dizabilități
Și poate arătăm ca dracu
Nu înseamnă că suntem ruda săracă.
Deci nu mai aruncați cu bani în noi
Pe stradă, filarmonică, teatru sau la bar
Că nu suntem maneliști, morți-mătii de infecțioși!

Mesaj pentru Preafericiți:
Noi nu putem fi ca voi, dar voi ca noi da!

Zeloșii prostestanți formează cârnați în ușă,
"Lumina" lor să o împărtășească.
Oameni în suferință vă cad pradă, rând pe rând.
N-avem nevoie de trufia voastră
Și nici de principiile discriminatorii pe care le vindeți..
Băga-mi-aș p**a în "lumina" voastră de căcat
Și-n curvele, pardon, fetele din bisericile porcăite.
Socializarea cu fanatici
Dăunează grav sănătății.

Putem face facultăți
Și să dăm pe cărți ultimul ban
Că să nu fim vreodată gunoieri.
Să avem un scop în viață ca tot omul civilizat.
Putem vorbi trei limbi și putem să vă conducem,
Dar voi trăiți doar în aparențe, preafrumoșilor.

Forțăm uși închise,
Trăim cu vise nepermise
Și ne dorim să muncim,
Dar pumnul în gură ni-l băgați:
Prejudecăți și dogme,
Legi, boi și smintiți în cale stau!

Bagă la cap repede,
Crede-ne,
Noi nu suntem legume,
Ne respectăm, ne rezolvăm singuri problemele
Și nu suntem o specie inferioară.

Javrele și curvele
În Parlament și-n Biserică vă satisfac,
Rând pe rând sau în grup?
Iar noi, avem rolul să vă inhalăm beșinile,
Spectatori la teatrul vostru de catifea.
Da' pe dracu! Decapitarea!

Mulți dintre noi,
Victimele societății,
Trăim în scârbă
Și e adevărat că suntem praf și pulbere psihic,
Căci e mai ușor să menții sub călcâi o minoritate fără vlagă.
Banii pentru integrarea noastră socială de la UE
Dispar în pile și p**de,
În campanii diafane
Și asociații inactive
Care au rolul să dezbine...

Cu voi fac sex în draci
Fufele și pițipoancele,
Cu noi-și exersează abilitățile:
Sucitul minților, vorbele amăgitoare,
Flirturi în gol,
Rămânem doar futuți la cap.
Când e vorba de ceva pe bune,
Ca dracu de tămâie se feresc de noi.
D-avem boașe și cerem o muie,
Printre lacrimi de feline
Aflăm că sunt actrițe:
"Vai de mine! Noi suntem amici,
Te iubesc ca pe un frate"
Să vă f*tă dracu-n gură d-așa ”surori” !

Mesaj pentru Preafericiți:
Noi nu putem fi ca voi, dar voi ca noi da!

Vănzătorii de himere vânează
Bani-n plus de pe pielea noastră:
Alifii sau ceaiuri, suplimente sau pietre magice,
Religii, culte sau in-culte,
Consumerism existențial pentru oameni slabi.
Toți pretind că vin-n ajutor.
În mormânt ajungi de le dai crezare șarlatanilor.
Voi ar trebui să fiți victimele din "Pădurea spânzuraților"!

Iar acum, pe final, vă spun că
Adevărata subspecie sunteți voi, paria,
Cei ce faceți copii cu handicap,
Prin tomberoane, după colțuri, în ghetouri.
Vă treziți cu copii peste noapte, terminați
De mizerile ce le băgați în voi:
Droguri, alcool sau fum.
Pentru alocații, voi faceți legume,
Din prostie v-o trageți pe bandă rulantă.
Și generați suferință-n lume.
Educația lor este ultima grijă.
Sunteți criminali cu mască de oameni.
Vă ascundeți copiii în casă,
Izolați la TV,
Rușinea vă roade dacă-i scoateți-n lume,
Îi țineți departe de societate, de lumină.
Maneliști și țigani împuțiți ce fiți,
Ar trebui să fiți eradicați
Fără drept de revocare.

Sunt inofensiv,
Dar gândul meu e criminal...

Sunt inofensiv,
Dar gândul meu e criminal...

Vă mulțumesc pentru lectură.

T-shirt designs about disabled people

Hello!

In April, this year, I made multiple images with the purpose to raise awareness on some topics that are more or less taboo in my social circles. I am focused mostly on topics that concern disabled people. Please share, copy, steal, promote, redistribute or remix them. Do not ask for my permission. Just do so. :)

Love without discrimination Loneliness of a disabled person Disabled giving money Love inclusion Disabled sex: same as you Disabled man on Moon Love proposal from a disabled person Love has no limits for people with disabilities Disabled people love the same as you

I decided to make these images as t-shirt designs, because I want to suggest that such messages should be worn by people in public places. By wearing t-shirts in public places, the messages are distributed much more better. Making simple images on the Internet, for people to distribute, is not really effective. But wearing t-shirts or clothes with messages that draw attention are much more effective. The messages I deliver with these designs are simple and draw attention immediately. It is also about identifying yourself with the message on the clothes you wear. The people who see a person wearing a cloth with a certain message, quickly associate the given person with the message and consider him as supportive or in agreement with the message. Few people out there would wear clothes with messages that they do not agree with. Wearing clothes with the messages I propose here would show awareness, support and acceptance of the disabled people by those who would wear such messages, and also contribute to the spread of this acceptance.

I also did 3 sketches based on the xkcd style:

Accessible NASA moon base

Accessibility anarchist

Girl's new look

I made more images like these, on other topics as well.

See all the Propaganda images

I hope you like them :).